top of page
Foto van schrijverStudenten MLI

Dag 3: Bevlogen

Bijgewerkt op: 15 nov. 2023

Woensdag 8 november 2023

De Daniëlsen Ungdomsskole Osteroy

Vandaag bezoeken we de Daniëlsen Ungdomsskole Osteroy, een school voor leerlingen van 13 tot 16 jaar. Camilla heet ons hartelijk welkom en geeft buiten een rondleiding. Het terrein buiten lijkt meer op een boerderij, maar blijkt een verbinding te hebben met het onderwijs. We zien kippen, geiten, schapen die verzorgd worden door de leerlingen. Daarnaast laat ze ons een ruimte zien waar praktijklessen zoals houtbewerking gegeven worden. Een deur verder zien we een schuurtje waar vlees gerookt wordt. De school verzorgt een aantal activiteiten zoals verkoop van vlees en appelsap die geld opleveren voor zendingsprojecten. We genieten van een bevlogen docente die met passie spreekt over de leerlingen en de betekenis van de school voor de gemeenschap.

De kabelbaan moet worden uitgeprobeerd… Bram is onze ‘flying Dutchman’ en toont ons zijn kunsten op de kabelbaan die eindigt met een vlucht door de lucht. Bevlogen?!



Terwijl we ons binnen voorbereiden op de klassenobservaties en het semi-gestructureerde interview worden we geroepen naar de praktijkruimte. We zijn tot onze grote verbazing en verrassing getuige van een bijzondere gebeurtenis. Er wordt een hert geslacht door twee jagers, oud-leerlingen van de school. Ook dit heeft een verbinding met de gemeenschap. Het vlees van het geslachte hert wordt gebruikt voor het kerstdiner dat de school jaarlijks verzorgt voor de omgeving.

Tussen de middag eten we met de leerlingen en docenten op school in de aula. Opvallend vinden we de rust en de saamhorigheid waarin dit plaatsvindt. Ondertussen voeren we gesprekken met docenten en leerlingen van de school.

De christelijke identiteit van de school is duidelijk zichtbaar door schilderijen en teksten op de muur.

’s Middags bezoekt een deel van de groep een wiskundeles en het andere deel een Engelse les. Hier observeren we hoe socialisatie (normen en waarden) vorm krijgt op klassenniveau. Na afloop van de les neemt een deel van de groep een semi-gestructureerd interview af met Camilla. De anderen verwerken de opbrengst van de observaties en de andere gesprekken van deze dag.

Bij het afscheid van de school benoemen we het ervaren gedeelde verlangen: Christelijk onderwijs geven wat impact heeft op het hele leven. Arling (inspector) brengt het als volgt onder woorden: “We are like brothers”.

Terug in het hostel worden de data direct verder verwerkt en wordt ook het interview van deze avond voorbereid. Bevlogen?!

We halen deze dag zoveel informatie en data op dat we blij zijn dat er dinsdagavond concrete afspraken gemaakt zijn over de onderlinge taakverdeling en de manier van dataverzameling. Dit advies geven we graag mee aan toekomstige studiereizigers.


De dagvoorzitters zijn vandaag Bram en Benjamin. Na de avondmaaltijd evalueren we met elkaar; deze evaluatie is weer terug te vinden in de dagreflecties.

Na de evaluatie wordt de data verder uitgewerkt en op basis van de verwerkte data voorlopige conclusies geformuleerd. Een ander deel van de groep heeft via MS Teams een interview met Helge Magnus Torsvik Vatnedalen (leerkracht Daniëlsen Ungdomsskole Osteroy).

Voorlopige conclusies aan het einde van deze dag:

De eerste onderzoeksvraag luidt: ‘Hoe krijgt socialisatie (normen en waarden) vorm in Noorwegen op klassenniveau? Opbrengst deelvraag 1 samengevat:

  • De Danielsenschool in Osteroy is er op gericht om een verbinding te leggen tussen de school en de lokale gemeenschap.

  • De leerkracht heeft de ruimte om invulling te geven aan burgerschap. Op bovengenoemde school zagen we dit terug in de lessen Engels en Wiskunde in de manier waarop de leerkrachten een respectvolle omgang met iedereen stimuleren en het nemen van eigen verantwoordelijkheid hierbij.

  • De docenten worden nadrukkelijk neergezet als rolmodellen: ze zijn vriendelijk, dienend en respectvol. Camilla, de docente Engels, zei tegen haar leerlingen: ‘Please be respectful to your classmates.’ (Persoonlijke communicatie, Bergen, 2023)

De tweede onderzoeksvraag luidt: ‘Hoe geeft de school invulling aan hun levensbeschouwelijke achtergrond in relatie tot de kaders die de overheid geeft?’ Opbrengst deelvraag 2 samengevat:

  • Vanuit de overheid is opgesteld dat de Big-bang theorie moet worden geleerd aan de kinderen. Dit brengen ze over als theorie, maar daarnaast vertellen ze ook over de schepping.

  • Dit is zichtbaar in en om de school middels kunstwerken en teksten op de muur. Daarnaast wordt het in de praktijk gebracht door gebed voor de maaltijd, omzien naar elkaar, acties voor zendingsprojecten en duurzaamheid.

  • De christelijke feestdagen mag en kan de school vieren (met name Kerstfeest) volgens de eigen christelijke identiteit.

Geschreven door Dirk en Ria


Sarah maakte van al het bewegende beeld weer een prachtige dagvideo


183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page