Algemene informatie
Onze studiereis gaat naar Bergen in Noorwegen.
Cultuur en geografie
Noorwegen ligt in Noord- Europa en hoort bij Scandinavië. Het is een uitgestrekt land, de afstand tussen het meest Noordelijke punt en het meest Zuidelijke punt bedraagt zo’n 2500 kilometer. Een aantal delen van Antartica en de eilandengroep Svalbard behoren ook tot Noors grondgebied. Oslo is de hoofdstad en het land telt ongeveer 5,4 miljoen inwoners.
De helft van het land bevindt zich boven de poolcirkel. Noorwegen staat bekend om de fjorden die zich langs de kust uitstrekken.
​
De Noorse bevolking is erg religieus: 94 procent is Luthers, daarnaast is er een minderheid Moslim of Katholiek.
​
Bergen: Hart van de fjorden
Bergen, de stad waar wij verblijven, staat bekend om de fjorden die hier in de buurt liggen. De stad wordt ook wel eens ‘Hart van de fjorden' genoemd. Het is na Oslo de grootste stad van Noorwegen.
De wereldberoemde hanzekade Bryggen staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze kade is een overblijfsel van de tijd waarin Noorwegen veel handel dreef met de rest van Europa. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister met winkels, restaurants etc.
In Bergen wordt al eeuwen veel vis gegeten en dit kun je dan ook in allerlei soorten en maten vinden.
Onderwijs in Noorwegen
Het Noorse onderwijssysteem is via nationale wetgeving geregeld. Het ministerie van Onderwijs en Onderzoek (Konnskapsdepartmentet) is verantwoordelijk voor het onderwijsbeleid en bepaalt onderwijskaders. Gemeentelijke en streekautoriteiten zien erop toe dat de door de overheid vastgestelde richtlijnen en eindtermen worden gehaald.
​
Basisonderwijs
Noorwegen kent 10 jaar verplicht onderwijs; grunnskole genoemd. Deze grunnskole is vergelijkbaar met het Nederlandse basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Het basisonderwijs wordt gevolgd aan de barneskole (klas 1–7; leeftijdscategorie 6-13 jaar). Het lager voortgezet onderwijs wordt gevolgd aan de ungdomsskole (klas 8-10; leeftijdscategorie 13-16 jaar). De grunnskole wordt afgesloten met het Vitnemål for grunnskolen.
​
Voortgezet onderwijs
De bovenbouw van het voortgezet onderwijs in Noorwegen kent geen differentiatie naar schoolsoort, zoals in Nederland. Onderwijs binnen de 3-jarige bovenbouw, die zowel algemeen vormende als beroepsgerichte programma’s omvat, wordt gevolgd aan de videregående skole. De videregående skole wordt afgesloten met het Vitnemål for Videregående Skole, wat vergelijkbaar is met een vwo- of havodiploma in Nederland. Door het behalen van dit getuigschrift is toelating tot het Noorse hoger onderwijs mogelijk.
​
Beroepsonderwijs
Naast de 3-jarige videregående skole bestaat er in Noorwegen ook beroepsgericht onderwijs. Deze beroepsgerichte variant leidt na 2 jaar bovenbouw, gevolgd door 1 tot 2 jaar praktijktraining in het bedrijfsleven, vaak in combinatie met onderwijs op school tot het Fagbrev of het Svennebrev, afhankelijk van de richting. De niveaus van deze vormen van onderwijs zijn vergelijkbaar met die van een mbo-diploma niveau 3 of 4, afhankelijk van de opleidingsduur en richting.
Burgerschap in Noorwegen
Burgerschap wordt op scholen in Noorwegen niet als separaat vak aangeboden; de inhoud ervan is opgenomen in andere schoolvakken. Daarnaast zijn er keuzevakken in het secundair onderwijs zoals: ‘Democratie in de praktijk’ en ‘Politiek: individu en samenleving’. Ook wordt het vak ‘Maatschappijwetenschappen’ gegeven.
​
Duidelijke uitspraken
De overheid doet over de invulling van burgerschapsonderwijs duidelijke uitspraken. Voor Burgerschap zijn expliciete richtlijnen vastgesteld zoals: uitleggen welke feestdagen er zijn, de achtergrond van de Noorse vlag en het ontstaan en belang van de grondwet. Op pedagogisch-didactisch gebied heeft de docent alle vrijheid om hier zelf invulling aan te geven. Burgerschap in Noorwegen lijkt vooral socialiserend van aard.
​
Centrale rol
Het christelijke en humanistische erfgoed en de traditie vormen een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van het land. Ze hebben, volgens het Directoraat van Onderwijs een centrale rol gespeeld in de ontwikkeling van de Noorse democratie (Identitet og kulturelt mangfold, z.d.).