Aanleiding
Waarom hebben we gekozen voor Noorwegen? In deze aanleiding beschrijven we de keuze van thema en land.
Gemotiveerde keuze voor thema en land
Burgerschap is een thema en vak wat door het hele onderwijs in Nederland leeft. Iedereen moet van de regering les in burgerschap geven (SLO); van primair onderwijs tot en met hoger beroepsonderwijs. De invulling is nog wel verdeeld; waar het bij de één apart vak is (mbo), wordt het bij de ander in de sociaal-emotionele methode (po) opgenomen. De methode heeft de landelijke doelen opgenomen en de leerkracht kan deze volgen. Dat is echter niet overal. Er zijn scholen die zoekende zijn naar de invulling van burgerschap in hun onderwijs.
​
Tijdens de eerste bijeenkomst hebben we als groep nagedacht over een thema voor de studiereis. Het onderwerp ‘burgerschap’ kwam aan de orde.
Gezamenlijk kwamen we tot de conclusie dat burgerschap een overkoepelend begrip was. We konden er allemaal een klein stukje van ons eigen interesse in vinden.
Burgerschap was waar we naar op zoek gingen. Dan is het logisch om te kiezen voor een land waar burgerschap hoog in het vaandel staat. Na een korte research van ons allen kwamen we op de Scandinavische landen uit. Noorwegen haalde de meeste stemmen in ons stemrondje. In overleg met Lydia Bor, stafmedewerker internationalisering van Driestar Educatief, bleek Bergen en omgeving een interessant gebied voor ons onderzoek te zijn. In deze omgeving zijn christelijke en niet-christelijke scholen aanwezig. Beide denominaties zullen bezocht worden.
​
Na de keuze voor thema en land zijn we eerst aan de slag gegaan met een literatuurreview.
​