Tijd en beschikbaarheid zijn soms lastig
Het onderzoek is grotendeels uitgevoerd zoals vooraf gepland. Belemmerend is zowel de factor tijd als de beschikbaarheid van de scholen geweest. Het onderzoek moest in vijf dagen worden uitgevoerd. Hierbij waren we volledig afhankelijk van de beschikbaarheid van de scholen. Hoewel het eerste bezoek direct op maandag is uitgevoerd, lag het zwaartepunt van de schoolbezoeken op woensdag en donderdag. Hierdoor ontbrak soms de tijd om de verzamelde data van de interviews en observaties aan elkaar te verbinden. Idealiter zou ieder schoolbezoek bestaan uit een informerend gesprek, gevolgd door observaties en een interview, met als afsluiting een moment waar overgebleven vragen vanuit de observaties zouden kunnen worden beantwoord. Dit is lang niet altijd gelukt door gebrek aan tijd en beschikbaarheid. Toch is er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare mogelijkheden. Dit heeft geleid tot een grote hoeveelheid data die tot de conclusies hebben geleid.
​
Triangulatie is lastig en goed
Deze dataverzameling vond plaats op vier verschillende scholen. Op drie scholen waren op dat moment de leerlingen aanwezig. Als belemmerend om een algemene uitspraak te doen over het onderwijs in Noorwegen kan genoemd worden dat er veel verschillende typen scholen zijn bezocht. Dit omdat er namelijk één private school (christelijk onderwijs) en drie public schools (seculier onderwijs) zijn bezocht, allen in verschillende leeftijdscategorieën. Het voordeel hiervan is dat vanuit verschillende perspectieven een beeld is gevormd van de inrichting van het onderwijs in Noorwegen, waarmee recht gedaan wordt aan het onderzoeksdoel.
​
Voortschrijdend inzicht heeft geleid tot rijkere data
Voortschrijdend inzicht heeft invloed gehad op het onderzoek. De observatielijst is in de loop van de week nog aangescherpt, waardoor het praktischer werkbaar werd en meer recht deed aan de onderzoeksvraag. Ook is de input van maandag door de interviewers gebruikt om de vragen voor woensdag en donderdag aan te scherpen.
De reguliere dataverzamelingsmethoden, observaties en semigestructureerde interviews zijn spontaan aangevuld met aanvullende data-verzamelingstechnieken, zoals ongestructureerde interviews en beeldmateriaal. Dit heeft naast input vanuit meerdere perspectieven geleid tot rijkere data die tot diepere inzichten hebben geleid.
​
De taalbarrière
De Noorse taal vormde een barrière, maar dankzij de goede beheersing van de Engelse taal van Noorse docenten, leerlingen en onderzoekers was het toch mogelijk om met hen te communiceren.
...